تحلیل محتوا راهی برای کسب نتایج بهتر
بهبود سئوی سایت با استفاده از تحلیل محتوا
برای به دست آوردن نتایج بهتر سئوی سایت، راهی مؤثرتر از این نیست که کمپین جدیدی را با استفاده از نتایج به دست آمده از بررسی محتوای سئو، شروع کنید. چرا که با توجه به تمام تجاربی که در طول سال به دست آوردهاید قادر خواهید بود استراتژیهای سئو را که عملکرد خوب و درستی داشتهاند تکرار و استراتژیهای ناکارآمد را حذف کنید. نمیتوان به طور دقیق متوجه شد آیا اقدامات صورت گرفته ثمر بخش بودهاند یا نه، به همین خاطر بررسی بهینه سازی موتور جستجو از ابزارهای مختلف بررسی محتوا، برای آنالیز کمپینها استفاده میکند و در نهایت به شما کمک خواهد کرد کیفیت محتوا را که منجر به افزایش ترافیک خواهد شد، ارتقاء دهید. در ادامه میتوانید درک بهتری نسبت به هدف از بررسی محتوا و اهمیت آن داشته باشید.
تحلیل محتوا چیست؟
به عبارت ساده، میتوان تحلیل محتوا را بررسی کلیه محتواهایی دانست که توسط کمپین، شرکت یا برند شما تولید شدهاند و سپس آنها را مورد ارزیابی قرار داد تا متوجه شویم چه مواردی به درستی نتیجه دادهاند و چه مواردی با شکست مواجه شدهاند. اگر بخواهیم تعریف دقیقتری از تحلیل محتوا ارائه دهیم باید گفت: «تحلیل محتوا، پروسه به دست آوردن نمای دقیق کلیه محتواها پس از یک بررسی همه جانبه با استفاده از معیارهای اجرایی منابع مختلف است تا متوجه شویم چه مواردی باید بهبود داده شوند و چه مواردی باید حذف یا ابقا شوند».
چرا باید تحلیل محتوا داشته باشیم؟
به طور کلی، تحلیل محتوا تنها راه برای تشخیص گزینههایی است که نیاز به بهبود کیفیت دارند و منجر به ارتقاء رتبه و نرخ تبدیل خواهند شد. همچنین، تحلیل محتوا منجر به بهینه سازی سئو و اقدامات مرتبط با بازاریابی محتوا خواهد شد. 4 دلیل برای لزوم انجام تحلیل محتوای سئو وجود دارد:
1. تحلیل محتوا موجب تشخیص موارد کارآمد و ناکارآمد میشود
همانطور که میدانید تمام محتواهای تولید شده، واکنشهای مشابهی را دریافت نخواهند کرد. برخی از آنها میتوانند نتایج بسیار خوبی را به دنبال داشته باشند و برخی دیگر تنها موجب اشغال کردن فضا خواهند شد. بنابراین چگونه میتوان متوجه شد کدام موارد موفق و چه مواردی ناموفق بودهاند؟ در صورتی که قادر به تشخیص این موارد نباشید ممکن است زمان، تلاش و هزینه بسیار گزافی را صرف استراتژیهای کمپین اشتباه و محتوای ناکارآمد کنید.
2. اهداف شما از ارائه محتوا چیست؟
برای رسیدن به هدفی که از ابتدا داشتهاید، تولید محتوا تا چه حد به درستی صورت گرفته است؟ آیا توانستهاید بازگشت سرمایه داشته باشید؟ تحلیل محتوا، تنها راهی است که میتوانید از طریق آن متوجه عملکرد محتوا در زمینه مشتری یابی و نرخ تبدیل شوید.
3. آپدیت! آپدیت! آپدیت محتوا را هرگز فراموش نکنید
با گذشت زمان، تغییرات بسیاری دنیای تکنولوژی و بازاریابی را تحت تأثیر قرار میدهد. بنابراین ممکن است اطلاعات و دانش دیروز، دیگر امروز کاربردی نداشته باشد. در مورد محتوا نیز همین موضوع صادق خواهد بود. انجام تحلیل محتوا به شما این اطمینان را خواهد داد که آیا محتوای شما به روز و تا حد امکان مرتبط با مخاطب خواهد بود.
4. تحلیل محتوا ارزیابی عملکرد وبسایت را ممکن میسازد
نکته مهم دیگری که باید بررسی کنید این است که چقدر وبسایت شما در رابطه با موتورهای جستجو عملکرد درستی دارد و کاربران تا چه اندازه میتوانند به راحتی به سایت شما دسترسی داشته باشند.
چه کسی میتواند تحلیل محتوا را انجام دهد؟
به طور کلی اندازه و طول عمر سایت، نشان خواهد داد آیا نیازی به تحلیل محتوا دارید یا نه و چه قدر این پروسه باید جزئی باشد. سایتی که به تازگی راه اندازی شده است به احتمال زیاد به تحلیل نیازی ندارد. به هر حال، درصورتی که مدتی از راه اندازی سایت شما گذشته یا محتوای شما قدیمی شده و به روز نیست نیاز به ارزیابی مجدد قوت خواهد گرفت تا مشخص شود محتوای موجود با شرایط جدید و فعلی بیزینس شما مطابقت دارد یا نه.
چه معیارهایی را باید برای بهینه سازی سایت مورد بررسی قرار دهید؟
- ترافیک ارگانیک سایت
ایده کلی و اصلی تولید محتوا برای به دست آوردن ترافیک به طور ارگانیک و طبیعی است اما همیشه این اتفاق نمیافتد. بنابراین، بسیار مهم است که استراتژیهای محتوا، کانالهای توزیع و محتوا را چک کنید. ارزیابی ترافیک ارگانیک برای هر قسمت از محتوا، اطلاعات مفیدی را در مورد اولویتهای مخاطب و موضوعات مورد علاقهشان را به شما ارائه میدهد. همچنین، این شانس را خواهید داشت تا متوجه شوید چه بخشهایی از محتوا عملکرد خوبی نداشتهاند و راه حلهای مناسب را برای آنها بیابید.
- Backlinks
استفاده از بک لینکها، راه خوبی برای تقویت اتوریتی دامین ) domin authority) هستند اما توجه داشته باشید که برخی از آنها میتوانند خطرناک باشند. به واسطه تحلیل محتوا، به طور مرتب و پیدرپی میتوانید مدیریت خوبی نسبت به بک لینکها داشته باشید، بک لینکهای مخرب را شناسایی و از دست آنها راحت شوید. میتوانید با استفاده از برخی نرم افزارهای رایگان به بررسی بک لینکها بپردازید. اگر نگاه ایده آل گرایی داشته باشیم، محتوای شما باید به گونهای تولید شده باشد که کاربر را از موتور جستجو به سمت سایت شما هدایت نماید یعنی همان جایی که میتواند اطلاعات مرتبطی را به دست بیاورد. در صورتی که این اتفاق نیفتد و کاربر پس از جستجو به سمت سایت شما سوق داده نشود به این معنا خواهد بود که اشکال یا ایرادی در مورد تولید محتوای شما وجود داشته است.
- مدت زمانی که در کاربر در صفحه سایت میماند
بسته به نوع محتوا یعنی محتوای کوتاه یا بلند و میزان زمانی که کاربر روی صفحه شما توقف خواهد داشت، میتوانید متوجه شوید که محتوای ارائه شده برای مخاطب مناسب بوده است یا نه. به طور مثال، در صورتی که پست بلاگ شما طولانی و در حدود 2500 کلمه بوده است اما میانگین زمانی که کاربر صرف این پست کرده، 30 ثانیه است، نشان میدهد که اشکال یا ایرادی در تولید محتوا وجود دارد.
- صفحات مشاهده شده در هر مرتبه
- بسیار مهم است بدانید هنگامی که کاربر در سایت شما میباشد، از چه صفحاتی بازدید میکند. با اطلاع از این نکته، ایده و دیدگاه بهتری برای بهبود محتوا در آینده به دست خواهید آورد.
- کاربران جدید و کاربران ثابت
در صورتی که یک کاربر بازگشت مجدد به سایت داشته باشد، نشان دهنده این موضوع است که عملکرد درستی داشتهاید. اگر کابر یا بازدید کننده هنوز در گروه مشتریان شما قرار نگرفته است این احتمال وجود دارد که در آیندهای نزدیک یکی از مشتریان شما شود. بنابراین، هدف مهم شما باید حفظ و ابقای مشتریهای فعلی در حد امکان و به دست آوردن مشتریهای جدید باشد.
- منبع اصلی ترافیک سایت
حواستان به منبع اصلی ترافیک باشد. به طور مثال در صورتی که بیشترین و بزرگترین جریان ترافیک از سمت Pinterest به سایت شما هدایت میشوند بنابراین لازم است پستهای بیشتری را در این رسانه منتشر نمایید.
توجه به معیارهای اشاره شده به شما در درک رفتار و درگیری کاربر، بهینه سازی سئو و فروش، کمک فراوانی خواهد داشت.
مراحل پروسه تحلیل محتوا
1. جمع آوری URl ها
نخستین کاری که باید انجام دهید این است که کلیه URLهای صفحاتی از سایت را که میخواهید تحلیل کنید، جمع آوری نمایید. برای آسانتر شدن این پروسه میتوانید از ابزارهای فراوانی که موجود هستند از قبیل؛ Ahrefs, Google Analytics و SEMRush استفاده کنید. این ابزارها به راحتی بر مبنای داده نقشه سایت، محتوای شما را تحلیل خواهند کرد و همچنین صفحاتی را که اهمیت بیشتری برای شما دارند، فهرست خواهند کرد. در صورتی که نقشه سایت را در اختیار ندارید میتوانید از ابزارهای تولید نقشه سایت همانند XML Sitemap generator برای ایجاد نقشه سایت خود استفاده نمایید. در اختیار داشتن نقشه سایت، فراتر از تسهیل در امر تحلیل محتوا خواهد بود و موتورهای جستجو را قادر میسازد درک درستی از سازماندهی وب سایت شما داشته باشند و مهمترین صفحات را مشخص کنند.
2. طبقه بندی محتوا
3. پس از آنکه URL ها را جمع آوری نمودید، نوبت آن است که آنها را بر طبق دسته بندیهای زیر طبقه بندی کنید:
- نویسنده (در صورتی که بیش از یک نویسنده داشته باشید یا تیمهای بیشتری تولید محتوا میکنند)
- انواع محتوا: صفحه فرود، بلاگ پست، کتابهای الکترونیک و ...
- تاریخ انتشار یا آخرین به روز رسانی (در تشخیص دادههایی که از اعتبار ساقط شدهاند به شما کمک خواهد کرد)
- فرمت محتوا (متن، تصاویر و ویدئو)
- مراحل جابهجایی مشتری در سایت
- تعداد کلمات
پس از دسته بندی تمام محتوا، کلیه اطلاعات را در یک داشبورد سازماندهی کنید. سپس از ابزاری همانند Screaming Forg استفاده کنید تا فهرستی از URL ها ارائه شود یا با استفاده از صفحات گسترده و معیارهایی که دارید ستونهایی را برای جمع آوری داده هر صفحه وب ایجاد کنید. پیش از هر اقدامی برای مرحله بعدی آنالیز، با حذف دادههای ناخواسته، خودتان را از دردسر و سردردهای احتمالی نجات دهید. این دادهها میتوانند شامل موارد زیر باشند:
- ستونهای خالی
- ستونهای تک ارزشی
- ستونهای تکراری
- کلمات کلیدی متا
آنالیز و اقدامات لازم برای بهینه سازی محتوا
در این مرحله باید نسبت به نتایجی که در مراحل قبل به دست آوردهاید اقداماتی را انجام دهید. هدف از اجرای کل این فرآیند، شناخت شکافها و نقاط ضعف و البته آگاهی یافتن از نقاط قوت محتوا است تا بتوانید نقاط قوت را برای بهبود نقاط ضعف گسترش بیشتری دهید. موارد مرتبط به محتوا که باید در این مرحله ارزیابی شوند را میتوان به طریق زیر دسته بندی کرد:
ارتباط صفحه به عبارت جستجوشده: محتواهای بسیار قدیمی که دیگر اعتباری ندارند.
کیفیت محتوا: مقالاتی که به طور بد و نامناسب نوشته شدهاند، مقالاتی که کلمات کلیدی در آنها اغراق شده است یا مقالاتی که حاوی دادههای نادرست هستند.
محتوای تکراری: مقالاتی که در صفحات داخلی یا خارجی به صورت تکراری ارائه شدهاند.
پاسخ به نظر