اشتباهات رایج در طراحی اپلیکیشن

بزرگترین اشتباهات در طراحی اپ
طراحی اپلیکیشن های پیچیده میتواند کاری چالش برانگیز باشد. ساختن اپلیکیشنی که هم بتواند کارهای پیچیده را انجام دهد و هم بتواند به طور شفاف نشان دهد که چطور باید عملیاتی انجام شود، یک چالش بسیار بزرگ است. در این مقاله به بزرگترین اشتباهات طراحی اپ اشاره میکنیم.
اشتباه اول: بازخورد ضعیف
یکی از پایهایترین دستورالعملها برای بهبود کاربردپذیری یک اپ این است که بازخورد شفاف ارائه دهد. منظور از بازخورد این است که:
- به کاربر نشان دهیم وضعیت کنونی سیستم چگونه است.
- به کاربر بگوییم چگونه کارها و فرمانهای آنها تفسیر شدهاند.
- به کاربر بگوییم چه کاری در حال انجام است.
اپهایی که بازخورد ارائه نمیدهند باعث سردرگمی کاربران میشوند. یک فیدبک خوب به کاربر موارد زیادی را میگوید. به عنوان مثال، آیا دکمهای که روی آن کلیک کرده است به درستی از سوی سیستم به عنوان کلیک تفسیر شده است و اکنون سیستم کاری انجام میدهد؟ در حال حاضر چه گزینهای فعال یا انتخاب شده است؟ یکی از موقعیتهایی که در آن ارائه بازخورد بسیار اهمیت دارد زمانی است که اپلیکیشن در حالت ویرایش قرار دارد و اطلاعات موجود را اصلاح میکند. بسیار مهم است که کاربران درک درستی از این داشته باشند که چه چیزی قابل ویرایش است، چون اپلیکیشنها از لحاظ میزان ویرایشپذیری متفاوت هستند. یک مورد دیگر این است که زمانی که تکمیل یک کار طول می کشد، سیستم به کاربر اطلاع نمیدهد. کاربران اغلب فکر میکنند که اپلیکیشن درست کار نمیکند و روی دیگر قسمتها کلیک میکنند. اگر نمیتوانید کاری را در مدت زمان معمول به پایان برسانید، به کاربر اطلاع دهید و نوار نشانگر پیشرفت کار را نیز نشان دهید.
اشتباه دوم: عدم ثبات و انسجام
وقتی کاربران در مورد رفتار یک شئ خاص یا نحوه دسترسی به آن انتظاراتی دارند، برآورده نکردن این انتظارات باعث سردرگمی و ناراحتی میشود. ذهن انسان به دنبال ثبات و انسجام است. چندین نوع عدم ثبات وجود دارد که در طراحی اپلیکیشنهای پیچیده شایع هستند و حتی کاربران حرفهای را نیز دچار سردرگمی میکنند:
- کلمات یا فرمانهای متفاوت برای یک کار
- قرار دادن کنترل برای یک امکان در جاهای مختلف
- کنترلهایی که به نظر شبیه به یکدیگر میرسند (از دید کاربر) اما در مکانهای مختلف قرار دارند (مثلاً یکی در منو، یکی در نوار ابزار، و دیگری در قسمت ترجیحات)
- روندهای مشابه کاری که نیاز به تعامل با بخشهای متفاوتی از رابط دارند.
- قوانین غیر منسجم برای ورودی دادهها: گاهی اوقات ورود یک داده مجاز است و گاهی اوقات نیست، بدون اینکه بازخوردی برای دلیل آن ارائه شود.
- یک امکان گاهی در دسترس است و گاهی دیگر به دلایل ناشناخته در دسترس نیست.
- عناصر یا کنترلهای رابط کاربری که جای ثابتی ندارند و ثبات فضایی را بر هم میزنند.
اشتباه سوم: پیامهای خطای نامناسب
پیامهای خطا یک شکل خاص از بازخورد هستند. آنها به کاربر میگویند که یک جای کار اشتباه است. یکی از رایجترین اشتباهات در اپلیکیشنها این است که به کاربر میگوید اشتباهی رخ داده اما نمیگوید چه اشتباهی و اینکه چگونه باید آن را حل کرد. چنین پیامهایی باعث سردرگمی کاربر میشوند. این مشکل در سالهای اخیر به دلیل ظهور اپلیکیشنهای تحت وب افزایش یافته است. پیام "مشکلی رخ داده است. دوباره تلاش کنید" ظاهر میشود و هیچ پیام دیگری برای حل کردن مشکل ظاهر نمیشود.
اشتباه چهارم: عدم وجود مقادیر پیش فرض
مقادیر پیش فرض میتوانند به کاربران کمکهای زیادی برسانند. از همه مهمتر پیش فرضها میتوانند:
- سرعت تعامل را بالا ببرند چون کاربر اگر بتواند از مقدار پیش فرض استفاده کند نیازی به ارائه یک مقدار دیگر ندارد.
- با ارائه مثالی از مقدار قابل قبول، کاربر را آموزش میدهد.
- کاربران تازهکار را به سمت یک نتیجه معمول یا امن سوق میدهد چون اگر ندانند که چه کاری باید انجام دهند، مقدار پیش فرض را از آنها قبول میکند.
مقادیر پیش فرض باعث صرفه جویی در مصرف انرژی از سوی کاربر در کارهای تکراری میشوند مانند پر کردن یک فرم برای چندین بار. شناسایی مقادیر مهم برای برخی فیلدها میتواند بهرهوری و رضایت کاربران را افزایش دهد. با استفاده از آنالتیکس میتوانید مشخص کنید که کدام گزینهها بیشتر از بقیه انتخاب میشوند. به ویژه منوهای کشویی میتوانند از مقدار پیشفرض استفاده کنند. بسیاری از اپها از کاربر میخواهند که یکی از مقادیر پیش فرض را انتخاب کند و اجازه نمیدهند که کاربر خودش مقداری را وارد کند. اگر شما از قبل یکی از مقادیر را انتخاب کنید، حداقل برخی کاربران نیازی به تعامل با منوی کشویی نخواهند داشت. در فیلدهایی که نیاز به وارد کردن عدد است، اگر کاربران کمی از مقدار پیش فرض تخطی کنند شما میتوانید از یک شمارشگر استفاده کنید تا به آنها اجازه دهد بدون تایپ کردن عدد، با بالا و پایین کردن مقدارها به مقدار مورد نظر خود برسند. این شمارشگرها دو مزیت دارند: هزینه تعامل را کاهش میدهند و نقطه شروع خوبی برای کاربران جدید هستند تا کار با سیستم را یاد بگیرند.
اشتباه پنجم: آیکونهای بدون برچسب
بسیار به ندرت پیش میآید که آیکونی تنها یک معنا داشته باشد و اکثر کاربران معنی آن را درک کنند. حتی آیکونهایی که به نظر جهانی میرسند (مثلاً منوی همبرگر) ممکن است برای همه کاربران به طور یکسان آشنا نباشند. اگر اپ شما آیکونهای منحصر به فردی داشته باشد، موضوع دشوارتر نیز میشود. بنابراین، اگر آیکون عنوان یا برچسب متنی نداشته باشد، درک آن برای کاربران دشوار یا غیرممکن میشود. قرار دادن برچسب متنی برای آیکونها این مزایا را دارد:
- اندازه هدف را افزایش میدهد
- زمان مورد نیاز برای شناختن فرمان را کم میکند
- یادگیری رابط را تسهیل میکند
- به کاربران کمک میکند فرمانهایی که در کنار یکدیگر قرار داده شدهاند را از لحاظ بصری تمیز دهند
اشتباه ششم: اطلاعات بی معنی
دنبالههای طولانی از حرف و عدد مانند شناسههایی که به صورت خودکار تولید میشوند، برای شناسایی یک آیتم در اپلیکیشن به کار میروند. این دنبالهها برای کاربران کاملاً بی معنا هستند اما اغلب در اولین ستون هر جدول ظاهر میشوند. کاربران محبورند برای رسیدن به اطلاعات مورد نظرشان از این ستونها عبور کنند. هرچند این دنبالهها برای بکاند مهم هستند اما نباید اصلیترین شکل اطلاعاتی باشندکه در دسترس کاربر قرار میگیرند. به ویژه در صفحاتی که تراکم اطلاعات بالا است، باید اطلاعاتی ارائه دهید که توسط انسان قابل خواندن باشد و این شناسهها را به یک مکان کم اهمیتتر انتقال دهید.
اشتباه هفتم: منوهای بی مصرف
اگر اپ شما صدها و حتی هزاران امکان دارد، شما باید برای این امکانها کنترل تعیین کنید و این کنترلها را جایی قرار دهید. از آن مهمتر، باید آنها را اولویتبندی و مرتب کنید تا کاربران بتوانند آنها را به راحتی پیدا کنند و سریعاً به موارد مهم دسترسی یابند. یک پیامد این محدودیت این است که منو سنگین میشود. مهمترین موارد در نوار ابزار قرار داده میشوند و هر آنچه که در این قسمت جا نشود، در قسمتی با نام "بیشتر" یا "ابزار" قرار داده میشود. این عنوانها برای منوها بار اطلاعاتی کمی دارند و مثل یک کشوی وسایل بیمصرف هستند: جایی برای قرار دادن چیزهایی که نمیتوانید طبقهبندی کنید و در عین حال نمیخواهید که آنها را دور بیندازید. مشکل این نوع منوها این است که مثل کشوی وسایل بیمصرف، هیچ کس نمیداند که چه چیزی را در آن قرار دادهاید. به عبارت دیگر، قابلیت کشف و پیدا شدن امکانها محدود میشود چون اکثر کاربران دلیلی ندارند که این منوها را جستجو کنند.
اشتباه هشتم: نزدیک هم قرار دادن عملیات تأیید و حذف
قرار دادن عملیاتی مانند "ذخیره" در کنار مواردی مانند "حذف" یک گزینه طراحی مرسوم است که باعث مشکلات زیادی برای کاربران میشود.
مواردی که در این مقاله ذکر شد، از جمله رایج ترین اشتباهات در طراحی اپلیکیشن بود. برای طراحی یک اپ مناسب و مفید، باید در مورد نیازهای کاربران و انتظارات آنها تحقیق کنید تا بدانید چه امکاناتی را در اپ قرار دهید.
پاسخ به نظر