حل مشکلات مربوط به صفحه بندی وب سایت
چگونه مشکلات مربوط به صفحه بندی وب سایت را برطرف کنیم؟
مطالب صفحه بندی ( یا در اصطلاح پیجینیشن شده)، محتوای تکراری به حساب نمیآیند، اما اغلب اگر کاربر در اولین صفحه توقف کند، به نفع او خواهد بود. فولد کردن صفحات در یک توالی و ارائه یک URL کانونیکال، برای گروهی از صفحات، مزایای بی شماری دارد. برخی از وبمسترها در زمینه محتوای صفحه بندی شده سایت خود با مشکلاتی مواجه بوده و تصور میکنند که یافتن و برطرف کردن آنها کار دشواری است، اما باید بدانید که کار آنچنان که تصور میکنید دشوار نیست. گوگل میداند که وبمسترها، محتوای صفحات خود را به طرق مختلف صفحه بندی میکنند. گوگل این نوع مشکلات را در انواع سایتها مشاهده کرده است از جمله:
- سایتهای خبری و یا انتشاری غالباً یک مقاله طولانی را به چند صفحه کوتاهتر تقسیم میکنند.
- سایتهای خرده فروشی، فهرست اقلام موجود در یکی ازدسته های بزرگ محصول را به چندین صفحه تقسیم میکنند.
- انجمنهای بحث و گفت و گو، اغلب موضوعات را به URL های متوالی تقسیم میکنند.
اگر چه گوگل میگوید در قبال محتوای صفحه بندی شده نمیتوان کاری کرد، اما بی تفاوت بودن نسبت به آن هم باعث بروز مشکلاتی خواهد شد. بخشی از دستورالعمل سئو و بهینه سازی سال 2018 گوگل به موضوع رتبه بندی نسخه کانونیکال یک URL در تمام زمانها میپردازد. اقدامی که شما در رابطه با محتوای صفحه بندی شده باید انجام دهید، بستگی به شرایطتان دارد. گوگل در این زمینه توصیه بهتری دارد:
"یک View All Page مشخص کنید. جست و جو کنندگان معمولاً ترجیح میدهند که کل مقاله یا دسته بندی را روی یک صفحه واحد مشاهده کنند. اگر از نظر گوگل، این همان چیزی باشد که کاربر به دنبال آن است، در صفحه نتایج آن را نشان خواهد داد. همچنین میتوانید به صفحات سازنده سایت، لینک rel=”canonical” اضافه کنید. به این صورت گوگل متوجه خواهد شد که View All، همان نسخهای است که میخواهید در نتایج جست و جو نشان دهید"
یا
"برای نشان داد رابطه بین URL های سازنده، از لینکهای rel=”next” و rel=”prev” استفاده کنید. به این وسیله گوگل متوجه منظور وبمستر میشود و صفحات را به صورت یک توالی منطقی در نظر خواهد گرفت، بنابراین ویژگیهای پیوندی آنها را با هم ادغام کرده و معمولاً جست و جو گر را به صفحه اول هدایت میکند. شما همچنین میتوانید برای برخی از محتواهای صفحه بندی شده، از مسیرهای “noindex follow” در متا روباتها استفاده کنید. البته اگر آن URL ها، ترافیک خوبی از گوگل دریافت میکنند و نیازی نیست گوگل، لینکها را برای یافتن محتوا دنبال کند، قبل از پاک کردنشان از ایندکس گوگل خوب فکر کنید. در صورتی که صفحهای از گوگل ترافیک دریافت میکند، اما باید از ایندکس خارج شود، میتوان از عنصر لینک کانونیکال ( یا ری دایرکت) استفاده کرد. در نهایت این موضوع بستگی به موقعیت و نوع سایتی دارد که با آن کار میکنید.
چگونه از مارک آپ های Rel=Next و Rel=Previous درست استفاده کنیم؟
صفحه بندی محتوا، مفهومی فریبنده است که میتواند به سرعت دردسرساز شود. در این قسمت به چند نکته در این زمینه اشاره میکنیم:
مارک آپ های ‘rel=”next” و rel=”previous”، استانداردهایی برای معرفی صفحات صفحه بندی شده به حساب میآیند.
URL های مقصد ‘rel=”next” و ‘rel=”previous”، باید همگی 200 هدر پاسخ(response header) OK دریافت کنند.
صفحه اول در مجموعهها باید دارای مارک آپ rel=next باشد، اما نباید کد rel=prev در آن به کار رود، اما عکس این وضعیت برای آخرین صفحه سری صادق است.
صفحات موجود در یک سری، باید دارای یک تگ کانونیکال خود ارجاعی باشد، مگر این که حالت " view all page" را مشخص کنند. ‘rel=”canonical” به گوگل اعلام میکند که فقط محتوای صفحاتی که در rel=”canonical” مشخص شده است را ایندکس کند. استفاده از rel=”canonical” تنها برای اشاره به حالت View All Page استفاده میشود. در غیر این صورت، همه صفحات باید دارای تگ کانونیکال خود ارجاعی باشند. بر اساس دستورالعمل گوگل در صورت وجود محتوای صفحه بندی شده، توصیه میکنیم از یک rel=canonical صفحات سازنده به یک نسخه تک صفحهای مقاله استفاده کنید. راه دیگر این است از مارک آپ های صفحه بندی rel=”prev” و rel=”next” استفاده کنید.
اشتباه متداولی که برنامه نویسان وب انجام میدهند این است که rel=canonical را به اولین صفحه مجموعه اضافه میکنند یا به صفحات موجود در مجموعههای سازنده، تگ NOINDEX اضافه میکنند. طبق دستورالعمل گوگل:" اگرچه تنظیم rel=”canonical” از یک URL سازنده به یک view-all page درست است، اما ست کردن کانونیکال به اولین صفحه یک توالی فاقد پارامتر، نادرست است.
همچنین گوگل در این باره اضافه میکند " وقتی rel=”next” و rel=”prev” را صفحات سازنده یک مجموعه اعمال میکنید، گوگل ویژگیهای ایندکس کننده صفحات سازنده را ادغام کرده و تلاش میکند کاربران را به مرتبطترین صفحه یا URL هدایت کند. این کار معمولاً در صفحه اول انجام میشود. نیازی نیست که صفحه 2 را در n مورد از مجموعههایی که به صورت noindex هستند مشخص کنید.
آیا باید rel next/prev را در بخشهایی از وبلاگ به کار برد که از نظر محتوایی کاملاً نامربوطند اما از نظر زمانی متوالی هستند؟
در پاسخ باید گفت استفاده از rel=”next” و rel=”prev” برای مدخلهایی در وبلاگ که از نظر محتوایی کاملاً به هم مربوط نیستند ( تنها از نظر زمانی به هم مربوطند)، pagination markup، راهکار خوبی نیست. صفحاتی که از نظر زمانی به هم مرتبط هستند نیز به اندازه محتواهایی که ارتباط معنایی دارند، کارساز نیستند. شما میتوانید مارک آپ را به صفحاتی که توالی زمانی دارند اضافه کنید، اما توجه کنید که این بهترین کار است. بنابراین برای صفحات داخلی که از نظر زمان انتشار مرتب میشوند، بهتر است به گوگل اجازه دهید در صفحات بخزد.
آیا باید مانع از خزیدن گوگل در صفحات داخلی نتایج جست و جو شد؟
بر اساس دستورالعمل گوگل بله. گوگل از شما میخواهد تا با استفاده از Robots text نتایج جست و جوی داخلی را مسدود کنید. همچنین بر اساس دستورالعمل گوگل " اجازه ایندکس کردن صفحات جست و جوی داخلی را ندهید". اگرچه در دستورالعمل گوگل، روشهای مختلفی وجود دارد که " فضاهای جست و جوی نامتناهی" تولید میکند، در صورتی که به گوگل امکان ایندکس کردن و رتبه بندی صفحات جست و جو را بدهید، این فرآیند به مرور زمان برای شما خطرساز خواهد بود، به ویژه اگر در یک صنعت رقابتی باشید. توصیههایی از این دست در راهنمای وبمستر آمده است. بر اساس دستورالعمل گوگل(2017)، شما میتوانید برای مدیریت بودجه خزیدن از فایل robots.txt استفاده کنید. این فایل مانع از خزیدن فضاهای نامتناهی از جمله صفحات نتایج جست و جو خواهد شد. فایل robots.txt خود را همیشه به روز نگه دارید.
آیا گوگل URL هایی که با حروف کوچک و بزرگ بودن نوشته میشوند، را دو صفحه متفاوت قلمداد میکند؟
بله،اگر یک URL واحد با حروف بزرگ و کوچک نوشته شود، از نظر گوگل دو صفحه متفاوت تلقی خواهد شد. به همین خاطر بهترین کار این است که در سرور خود URL ها را حتماً با حروف کوچک بنویسید و این حالت را هنگام لینک دادن به صفحات داخلی وب سایت خود و ایجاد لینکهای داخلی نیز رعایت کنید. در صورت بروز مشکل در این زمینه میتوانید از لینکهای کانونیکال یا ری دایرکت ها استفاده کنید. سال 2017 در توئیتر از مت کاتس، رئیس سابق بخش وب اسپم گوگل این سؤال پرسیده شده که " آیا کوچک بودن حروف URL ها که از طرف گوگل اجباری شده است، ارتباطی با موضوع سئو و بهینه سازی سایت دارد؟ وی در جواب گفت که این کار به متحدالشکل شدن لینکهای موجود در یک URL کمک میکند.
پاسخ به نظر