شناسایی صفحات زامبی وبسایت و رفع آنها
شناسایی صفحاتی از وب سایت که در افزایش یا کاهش رتبه یک سایت تأثیر دارند
ایندکس کردن، روشی برای متمایز کردن صفحات وب
ایندکس کردن، روشی مهم در متمایز کردن صفحات وب از یکدیگر است. در صورتی که یک صفحه ایندکس نباشد، موتور جست و جوی گوگل آن را به نمایش نخواهد گذاشت. در گذشته، ایندکس کردن تعداد زیادی صفحه در گوگل، یکی از روشهای سئو کردن به حساب میآمد. اما در حال حاضر، گوگل به دنبال رتبه بندی کیفیت صفحات سایت شما و صفحاتی است که ایندکس میکند. بنابراین ایندکس کردن زیاد، تضمین کننده موفقیت شما در گوگل نیست. در حقیقت، در سال 2018 ایندکس کردن کلیه URLهای یک سایت، به ویژه اگر سایت بزرگ بوده و محتوای پراکنده داشته باشد، خطرناک خواهد بود. اگر صفحات (URL) بیکیفیت زیادی را در سایت خود ایندکس کنید، گوگل، رتبه آن سایت را تنزل خواهد داد. برخی از URLها، را نمیتوانید به عنوان محتوای سایتتان ایندکس کنید.
آیا لازم است بدانیم کدام صفحات ایندکس شدهاند؟
خیر. البته دانستن این موضوع مفید است اما عمدتاً غیرضروری است. ایندکس کردن هرگز به بالارفتن ترافیک سایت شما کمک نخواهد کرد. برخی از بهینه سازهای موتور جست و جو، برای دریافت دادههای ایندکس در یک وب سایت، گوگل را به دردسر میاندازند. بیشتر سایتها دارای فایلهای نقشه سایت هستند، بنابراین بهترین جایی که میتوان به چنین مسائلی پرداخت، کنسول جست و جوی گوگل است.
گوگل تعداد صفحاتی که به نقشه سایت عرضه و تعداد صفحاتی که ایندکس شدهاند را به شما اعلام میکند. البته گوگل مشخص نمیکند کدام صفحات ایندکس شدهاند، اما اگر اختلاف تعداد صفحات تسلیم شده به نقشه سایت و تعداد صفحات ایندکس شده زیاد باشد، باید علت آن را مشخص کنید. در صورتی که گوگل حجم زیادی از محتوای سایت شما را به عنوان بخشی از نقشه سایت XML دی ایندکس کند، در نتیجه بروز مشکل در سایت دور از انتظار نخواهد بود. متأسفانه با چنین روشی، نمیتوانید صفحاتی که به وسیله CMS و خارج از نقشه سایت ایجاد شدهاند را مشاهده کنید. به همین خاطر، این شیوه تصویر درستی از وضعیت سایت شما ارائه نخواهد کرد.
شناسایی صفحات مرده
برای شناسایی صفحات مرده، باید به تحلیل عملکرد آن صفحات پرداخت. به این منظور، دادههای کرال (خزنده) فیزیکی وب سایت را با دادههای تحلیلی و دادههای به دست آمده از ابزارهای وبمستر ادغام میکنند. تحلیل محتوا، به شناسایی نوع صفحاتی کمک میکند که CMS تولید کرده است. تحلیل عملکرد محتوا، کارکرد هر بخشی از سایت را مشخص میکند. اگر 100 هزار صفحه در سایت داشته باشید و تنها 1000 صفحه از آن در طول 3 تا 6 ماه بتوانند از گوگل ترافیک ارگانیک دریافت کنند، میتوان گفت که 99 درصد از مطالب سایت، بی فایده و بی محتوا هستند (حداقل بر اساس معیاری که این روزها گوگل بر اساس آن صفحات را رتبه بندی میکند). برای انجام تحلیلهای بیشتر، صفحاتی از این دست را به صورت «صفحات مرده» دسته بندی میکنند. به صفحاتی که کیفیت بالایی دارند، تا اندازهای ترافیک ارگانیک تخصیص داده میشود.
تشخیص صفحاتی که در یک بازه زمانی معقول، بازدید کنندهای ندارند، روشی سریع برای جدا کردن صفحات کاربردی از صفحات بی استفاده بوده و از طرفی به شما کمک میکند حجم زیادی از URLهای اضافه در سایت خود را پاک کنید. شناسایی این دسته از صفحات همچنین به ما کمک میکند تا عملکرد سایت را در یک چهارچوب زمانی بزرگتر مشاهده کنید. زیرا برخی از انواع محتوا، فصلی هستند و در بازه زمانی کوتاهی باعث ایجاد حالت مثبت کاذب میشود. بررسی دقیق و حذف محتوای اضافی صفحات اهمیت زیادی دارد و در واقع جزء ریزه کاریهای سایت به حساب میآید.
صفحات مثبت کاذب چیست؟
شما به صورت تجربی میتوانید بفهمید کدام صفحات با وجود داشتن کیفیت بالا، هیچ ترافیکی دریافت نکردهاند. در صورتی که صفحه یک سایت از نظر محتوا ضعیف باشد اما دستکاری نشده باشد، در واقع میتوان آن را یونیک و منحصر به فرد تلقی کرد که هدف مورد نظر کاربر را برآورده میکند و هیچ کدام از فاکتورهایی که باعث تنزل رتبه میشود را ندارد، در این صورت میتوان آن را در زمره صفحات با کیفیت دسته بندی کرد. این در حالی است که تعداد جست و جوهایی که برای چنین صفحهای انجام شده ناچیز است. در اصطلاح گفته میشود که محتوای این صفحات نادیده گرفته شده است که البته نباید آن را با «محتوای سمی و ناخوشایند» یکی دانست.
به جز صفحات مثبت کاذب، اگر صفحاتی دارید که هیچ ترافیکی ندارند، در واقع آنها را در سایت خود ایزوله کردهاید، به همین خاطر گوگل نمیتواند آنها را رتبه بندی کند. ترافیک نداشتن یک سایت به هر دلیلی که باشد، میتوان برای رفع آنها استراتژی پیدا کرد.
شناسایی محتواهایی که میتواند به شکلی بالقوه رتبه شما در گوگل را تنزل دهد
با بررسی صفحات وب، به صفحاتی برخورد خواهید کرد که این ویژگیها را دارند:
- محتوای قدیمی، تکراری و بی ربط دارند.
- صفحات شماره گذاری نشدهاند.
- وب سایت دارای صفحاتی است که قابل ایندکس شدن هستند اما نباید ایندکس شوند.
- صفحات در وب سایت وجود دارد که حاوی مقالههای خرد هستند.
- صفحاتی که به طور خودکار ایجاد شدهاند اما فاقد محتوا و کیفیت لازم هستند.
- طبق اعلام گوگل، در صورت برخورد با چنین صفحاتی باید آنها را پاک کنید و باقی صفحات باید به صورت مستقل عمل کنند.
گوگل در سال 2018 از تأیید صفحاتی که به صورت خودکار ایجاد شدهاند خودداری میکند. به همین خاطر نباید انتظار داشته باشید که گوگل چنین صفحاتی را به شکل طبیعی ایندکس کند. استفاده معقول از دستور "noindex follow" در متا تگهای رباتها و استفاده به جا از لینک کانونیکال، از مواردی هستند که امروزه در بیشتر سایتها به آن توجه میشود. صفحاتی که بعد از پاک کردن URL باقی میمانند را میتوان مجدداً مورد بررسی قرار داده و ارتقا داد. در حقیقت، اگر به دنبال کسب رتبه بالاتر و دریافت ترافیک ارگانیک بیشتر از گوگل در آینده هستید، انجام کارهایی که اشاره کردیم ضروری است. ارتقا URLها کار وقت گیری است، گوگل نیز همین را میخواهد. بررسی صفحات مرده یا به اصطلاح Dead Pages باید با دقت فوق العادهای صورت گیرد. در این زمان باید این سؤالات را از خود بپرسید:
- آیا صفحات با کیفیت و با موضوع جست و جو کاملاً مرتبط هستند؟
- آیا این صفحات محتوای صفحات موجود بر روی سایت را کپی میکنند؟
- آیا این صفحات به طور خودکار ساخته شدهاند و بنابراین فاقد محتوا هستند یا محتوایشان بسیار ناچیز است؟
- آیا هدف این صفحه بدون فرستادن بازدیدکنندگان به صفحات دیگری مثل doorway عملی شده است؟
- آیا این صفحات، لینکهای طبیعی را در خود نگه میدارند؟
- آیا هدف اولیه این صفحات اطلاع رسانی است؟ (یا صرفاً تبلیغ و کسب درآمد از ترافیک ارگانیک)
- آیا جایگاه این صفحات در مقایسه با رقابتی که هم اکنون در گوگل برای رتبه بندی عبارت مورد جست و جوی شما وجود دارد بالاتر است؟ این نکته از اهمیت زیادی برخوردار است. در صورتی که پاسختان به هر یک از سؤالات بالا منفی بود، باید تلاش کنید تا تعداد این صفحات را در سایت خود به حداقل برسانید.
صفحات مردهای که بک لینک یا محتوای متنی زیادی دارند
سایت Bingo! با استفاده از 301 ری دایرکت (یا عناصر لینک کانونیکال) مسیر محتوایی از سایت شما که برای رباتهای گوگل با ارزش تلقی میشوند را تغییر میدهد و به بخشهای معادل و به روز رسانی شده در سایت شما هدایت میکند. این صفحات را به صفحه اصلی خود هدایت نکنید.
قبل از این که محتوای سایت خود را حذف کنید، امکان ارتقای آن را بررسی کنید
تولید محتوای با کیفیت، کار سختی است، به همین خاطر سعی کنید محتوای موجود را ارتقا دهید. محتوایی که از نظر کیفی در سطح متوسطی است را نیز میتوان به صورت یک محتوای با کیفیت درآورد. در حقیقت در سال 2018، یک صفحه به ندرت کنار گذاشته میشود. گوگل از شما انتظار دارد که هر 6 ماه یک بار، به مقالههای سایت خود سر زده، آنها را ارتقا داده و در مسیر درست نگه دارید. دسته بندی درست انواع محتوا در یک سایت، اغلب حجم قابل توجهی از محتوا را در اختیار شما قرار میدهد. این شکل از محتوا را میتوان مجدداً مورد استفاده قرار داده و دسته بندی کرد به نحوی که محتوای اولیه در صفحات مختلف منتشر شود. این محتوا که اینک به صورت یک صفحه درآمده و حول یک موضوع واحد است، در Google SERPهای سال 2018، موفقیت قابل توجهی خواهد داشت. در این لحظه دیگر میتوان گفت صفحهای که در وب ایجاد کردهاید مفید بوده و هدف از تولید آن، صرفاً کسب درآمد نیست.
به خاطر داشته باشید که بررسی صفحات مرده، تنها یک بخش از فرآیند بازبینی سایت است. بخش زیادی از سایتهایی که ترافیک ارگانیک پایینی دریافت میکنند، کارآیی بسیار پایینی داشته و به زودی در زمره صفحات مرده قرار میگیرند. این صفحات به اصطلاح صفحات ضعیف یا POOR page نامیده میشوند.
محتوای کم کیفیت و تکراری صفحات را به حداقل برسانید
گوگل صفحات کم کیفیت را بسیار بهتر از صفحات با کیفیت شناسایی میکند. به همین خاطر اگر تعداد صفحات کم کیفیت درصفحه شما چه در حال حاضر یا در آینده زیاد باشد، در نتیجه رتبه بندی سایت شما نیز تحت تأثیر این موضوع قرار خواهد گرفت. جان مولر، سخنگوی گوگل این موضوع را کم و بیش شرح داده است. او این روزها، بیشتر به موضوع ترکیب صفحات کم محتوا با هم پرداخته است. انتظار میرود که به کارگیری این شیوه، تأثیر مثبتی بر بیشتر سایتها به جا بگذارد. اگر چه توصیه او در این مورد به طور خاص عمدتاً پیرامون UCG (محتوای تولید شده توسط کاربر مانند نظراتی که در انجمنهای آنلاین ثبت میشود) است، اما احتمالاً او درباره بررسی کلی و الگوریتمی سایتها و واکنش این الگوریتمها در مواجهه با هر دو نوع صفحات (کم کیفیت و با کیفیت) سخنان جالبی ارائه خواهد کرد. گوگل در این باره اعلام کرده است : «وجود محتوای کم کیفیت در هر بخشی از یک سایت، بر رتبه کلی آن سایت تأثیر خواهد گذاشت».
از الگوریتمهای تنبیهی گوگل اجتناب کنید
خوشبختانه، برای این که بتوان رتبه خوبی در گوگل به دست آورد، نیازی به شناخت کامل الگوریتمهای داخلی و خارجی این سایت نیست. اگر بتوانید جلوی ایندکس شدن (یا به عبارت دقیقتر رتبه بندی) صفحات بیکیفیت سایت خود را بگیرید و از طرف دیگر صفحات جدید بی محتوا در سایت خود منتشر نکنید، میتوانید جلوی تأثیر الگوریتمهای تنبیهی گوگل را بگیرید.
عدم دریافت ترافیک ارگانیک از گوگل و راه حل آن
برخی از صفحات به هر دلیل، مثلاً قدیمی بودن محتوا، ترافیک ارگانیک دریافت نمیکنند. ارتقا چینن صفحاتی مستلزم صرف تلاش و هزینه است. از طرفی گوگل به طور طبیعی آنها را ایندکس خواهد کرد و رتبه حاصل از این کار بر نمره کلی شما تأثیر خواهد گذاشت. بنابراین در این شرایط بهترین کار، پاک کردن صفحات کم کیفیت است چون به شما فرصت میدهد تمرکز خود را صرفاً به تولید محتوا در صفحات دیگری معطوف کنید که گوگل در سال 2018 و پس از آن رتبه بندی خواهد کرد. حالت ایده آل زمانی است که سایت بسیار بزرگی ایجاد کنید و در هر صفحه، محتوای با کیفیتی قرار دهید. با این حال، این کار عملاً شدنی نیست. قبلاً تصور میشد کسب رتبه در گوگل، مستلزم درج حجم بالایی از محتوا در صفحه است. البته نادرست بودن این موضوع ثابت شده است، با این حال بیشتر افراد به دنبال گنجاندن متنهای حجیم و یونیک در همه صفحات سایت خود هستند.
در حالی که این نظریه ظاهراً خوب به نظر میرسد (وقتی تمرکز بر یک صفحه بوده و هدف ارائه محتوای کاربردی به کاربر گوگل است) اما استفاده از تکنیکهای قدیمی سئو، به خصوص در سایتهایی که صفحات زیادی دارند، باعث بروز مشکلات کیفی در سایت خواهد شد. به ویژه این که الگوریتمها اخیراً دستخوش تغییر شدهاند، بنابراین استفاده از این روش بهینه سازی و عدم توجه به کیفیت کلی سایت در دراز مدت به ضرر سایت شما خواهد بود.
رتبه بندی گوگل بر عملکرد سایت تأثیر خواهد گذاشت
ترافیکی که گوگل به یک وب سایت هدایت میکند به دلایل مختلف کاهش مییابد. تغییرات گسترده، مشکلات ایجاد شده در وب سایت، تغییر محتوا، مدت زمانی که سایت از کار افتاده است، تغییر طراحی سایت، مهاجرت و غیره از جمله این عوامل هستند.
پاسخ به نظر