اشتباهات مهم در طراحی وب سایت
اشتباهات رایج در طراحی وب سایت
طراحی وب در سالهای اخیر پیشرفتهای زیاد و چشمگیری داشته است. اما سایتهایی که طراحی میشوند مطمئناً بدون نقص نیستند. اشتباهاتی که در طراحی وبسایت رخ میدهند علیرغم این پیشرفتها همچنان باقی هستند. الگوهای طراحی و معیارهای زیبایی شناختی سایتها تغییر میکنند اما نیازهای اساسی کاربران تغییری نمیکنند. کاربران همچنان نیاز دارند که به اطلاعات دسترسی یابند، بتوانند این اطلاعات را بخوانند، بدانند که روی چه چیزی باید کلیک کنند و لینکی که روی آن کلیک میکنند به کجا میرود. در این مقاله به رایجترین اشتباهات در طراحی سایت میپردازیم.
اشتباه اول: مکانهای غیر منتظره برای محتوا
اگر کاربر نتواند محتوا را پیدا کند، طبیعتاً نمیتواند از آن استفاده کند. بسیاری از سایتها نامهای ضعیفی برای دستهبندیهای خود انتخاب میکنند که محتوای آنها را به خوبی توصیف نمیکند. برخی دیگر از سایتها نیز بر اساس طرز فکر طراح یا شرکت، دستهبندیها را ایجاد میکنند و نه بر اساس طرز فکر کاربر. وقتی ساختار سایت با مدل ذهنی کاربر همخوانی نداشته باشد، کاربران نمیتوانند آنچه را که میخواهند در سایت پیدا کنند. برای جلوگیری از این اشتباه، نظر کاربران را در ساختار سایت خود دخیل کنید. کمی کار روی کاربردپذیری میتواند به طراحی یک سایت کاربرپسند کمک کند.
اشتباه دوم: لینکها و دسته بندیهای مشابه
وقتی کاربران نتوانند به روشنی بین دسته بندیها یا لینکها تمایز قائل شوند، برای رسیدن به محتوای مورد نظر خود دچار مشکل میشوند. نام دستهبندیها و لینکها باید به تنهایی معنای کاملی داشته باشد اما در ارتباط با دیگر بخشهای سایت نیز باشند. اگر چندین بخش از سایت بتوانند به یک نیاز اطلاعاتی پاسخ گویند، کاربران باید هر کدام از این بخشها را بررسی کنند تا ببینند کدام یک بهترین است یا اینکه حدس بزنند و یکی را انتخاب کنند. یک کار دیگر که کاربران در این شرایط انجام میدهند این است که به گزینه سرچ مراجعه میکنند و بدتر از آن سایت را ترک مینمایند. تکنیکهای card sorting و تست کاربرپذیری میتوانند کمک کنند که دستهبندیهای مشابه نداشته باشید. مشکلات لینکهای مشابه نیز بیشتر به دلیل استراتژی ضعیف تولید محتوا رخ میدهند. دو دلیل برای این مشکل شامل موارد زیر است:
- برچسب گذاری ضعیف: در این حالت، لینکها به محتواهای متفاوتی میرسند اما به دلایلی برچسبهای مشابه دارند. اگر اینگونه باشد، میتوانید لینکهای خود را تغییر دهید تا آنها را از یکدیگر مجزا کنید.
- شباهت زیاد در محتوا. اگر لینکها به صفحات متفاوتی برسند که اطلاعات درون آنها بسیار شبیه به هم باشد، راه حل ممکن است تغییر نام لینکها نباشد، بلکه تغییر محتوا یا ادغام کردن آن باشد.
اشتباه سوم: جزایر اطلاعاتی
برخی از سایتها تکههای کوچکی از اطلاعات را ارائه میدهند که در بخشهای مختلف سایت پراکنده شده و هیچ ارتباطی هم بین آنها وجود ندارد. وقتی کاربران چنین جزایری از اطلاعات را مییابند که هیچ لینکی به اطلاعات مرتبط ندارد، دلیلی ندارد که فکر کنند که بخشهای دیگر سایت به آنها اطلاعات تکمیلی میدهد. اگر کاربر نیاز به اطلاعات بیشتر داشته باشد، ممکن است به سایت رقیب یا گوگل مراجعه کند تا آن اطلاعات را به دست آورد. کاربرانی که برای اطلاعات بیشتر به بخشهای دیگر سایت مراجعه میکنند ممکن است با یک بخش کاملاً متفاوت از سایت مواجه شوند با محتوایی کاملاً متفاوت با آنچه که در ذهن داشتند. اگر هم بتوانند اطلاعات مرتبط را پیدا کنند، خودشان باید اطلاعات را به هم ربط دهند. در هر دو صورت، ذهنیتی منفی از سایت در ذهنشان شکل میگیرد. برای سایت و شرکت شما، این نکته نه تنها منجر به تجربه منفی مشتری میشود بلکه مدیریت محتوا را نیز با مشکل مواجه میکند. اطلاعاتی که در یک بخش از سایت منتشر شده است ممکن است تکراری بوده و حتی با اطلاعاتی که در بخشهای دیگر سایت منتشر شده در تناقض باشد. یک راه حل برای برطرف کردن این اشتباه این است که بین صفحات لینکهای مرتبطی قرار دهید که اطلاعات مرتبط را ارائه میدهند. یک راه حل بهتر این است که بررسی کنید چرا اطلاعات مختلف در کل سایت پراکنده هستند، در صورت امکان آنها را ادغام کنید و بهترین مکان را برای آن پیدا کنید.
اشتباه چهارم: لینکهای تکراری
حتی اگر کاربران بتوانند مکان درست برای اطلاعات مورد نیاز خود را پیداکنند، همچنان میتوانند با مطالب غیرمنتظره یا طولانی سردرگم شوند. تیمهای طراحی وب اغلب بررسی میکنند که برای رسیدن به یک مطلب به چند کلیک نیاز ست. هیچ تعداد خاصی وجود ندارد و کیفیت لینک از کمیت آن مهمتر است. کاربران باید با هر کلیک به مطلب مورد نظر خود نزدیکتر شوند. لینکهای تکراری که کاربران را وادار میکنند یک مطلب را چندبار انتخاب کنند، باعث ناراحتی آنها میشوند. بنابراین وقتی یک صفحه جدید را طراحی میکنید، بررسی کنید که کاربر چگونه باید به آن برسد و کوتاهترین راه را برای آن پیدا کنید.
اشتباه پنجم: قیمتها و هزینههای پنهان
کاربران میخواهند در مورد قیمتها، هزینههای عضویت و بقیه هزینهها از همان ابتدا اطلاعات داشته باشند. در بسیاری از سایتها، کاربران مجبورند برای یافتن اطلاعات پایه، تعاملات پیچیدهای را انجام دهند. به عنوان مثال برای اینکه هزینه یک محصول را بدانند باید ابتدا برای عضویت در سایت هزینه پرداخت کنند. کاربران باید بتوانند بدون ورود به یک فرایند پیچیده، به اطلاعات پایه دسترسی داشته باشند.
اشتباه ششم: سایتهای فرعی
سایتهایی که برای نوع خاصی از محتوای خود، یک سایت فرعی ایجاد میکنند باید مراقب باشند. در بسیاری از این موارد، کاربران سردرگم میشوند و نمیدانند باید چه کاری انجام دهند. اگر حتماً نیاز به یک سایت فرعی دارید، مطمئن شوید که کاربران به راحتی میتوانند به سایت اصلی بازگردند و سردرگم نمیشوند.
اشتباه هفتم: نتایج جستجوی ضعیف
گاهی کاربران به دلایلی به سرچ در سایت روی میآورند. به همین دلیل سایتها باید نتایج جستجوی قوی به آنها ارائه دهند. متاسفانه بسیاری از سایتها در این مورد مشکل دارند. عدم تطابق نتیجه با جستجو یکی از مهمترین مشکلاتی است که در این زمینه وجود دارد. به همین دلیل باید به طور منظم تاریخچه جستجوی کاربران را بررسی کنید تا الگوی رفتاری آنها را کشف نموده و بر اساس آن با استفاده از تگ محتوا و دیگر ابزارهای جستجوی سایت، این قابلیت را تقویت نمایید.
اشتباه هشتم: ارائه اطلاعات زیاد به کاربر
اگر ساختار اطلاعات ارائه شده به کاربر ضعیف باشد، کاربر برای یافتن آنچه که میخواهد با مشکل مواجه میشود. متنهای طولانی و فشرده باعث میشود که کاربر نتواند به راحتی اطلاعات مورد نظر خود را در آن متن پیدا کند. صفحاتی که پر از اطلاعات مختلف هستند توجه کاربر را پرت میکنند. به یاد داشته باشید که کاربران آنلاین مطالب را نمیخوانند بلکه نگاهی کلی به آن میاندازند تا اطلاعات مورد نظر خود را پیدا کنند. پیدا کردن اطلاعات را برای کاربر راحتتر سازید. از جملات و پاراگرافهای کوتاه استفاده کنید، لیست، سرتیتر و کلمات کلیدی پررنگ را به کار ببرید.
اشتباه نهم: لینکهای پنهان
تحقیقات نشان داده است که کاربران اغلب محتوایی که شبیه به تبلیغات باشد یا در مکانی قرار گرفته باشد که معمولاً متعلق به تبلیغات است را نادیده میگیرند. طراحان سایت گاهی فکر میکنند که اگر عناصر طراحی بیشتری را مانند حاشیه، رنگ پس زمینه، یا عناصر گرافیکی به سایت اضافه کنند، باعث برجسته شدن آن میشوند. در صورتی که نتیجه اغلب برعکس است: هرچه طراحی اطراف یک لینک پرشاخ و برگتر باشد، کاربران بیشتری فکر میکنند که تبلیغات است و آن را نادیده میگیرند.
مواردی که در این مقاله ذکر شد از جمله اشتباهات رایج در طراحی وبسایت است که علیرغم پیشرفتهای صورت گرفته همچنان در بسیاری از سایتها مشاهده میشود. با خودداری از این اشتباهات میتوانید کاربرپذیری سایت خود را افزایش داده و در نتیجه به موفقیت آن کمک کنید.
پاسخ به نظر