اصول اساسی طراحی سایت
راههای افزایش بازدید سایت
وقتی بحث از موفقیت یا شکست یک وب سایت به میان میآید، شاید در نگاه اول کاربردی و قابل استفاده بودن آن بیشتر از طراحی بصری به چشم بیاید. اما امروزه، معیارها تغییر کرده است و راه جذب کاربرانِ بیشتر به سایت و ماندگاری آنها را در طراحی کاربر محور سایت میدانند. اگر به دنبال طراحی مؤثر سایت هستید، لازم است اصول و قوانین مرتبط با آن را بدانید. به کارگیری این اصول، به شما کمک میکند سایت خود را هوشمندانهتر طراحی کنید و همزمان فرآیند ارائه اطلاعات در سایت شما به سادگی صورت خواهد گرفت. با این حال برای انجام این کار لازم است خود را به جای کاربران بگذارید و از دید آنها به سایت نگاه کنید. همچنین باید نحوه تعامل آنها با وب سایت و الگوهای رفتاری اصلی آنها را نیز بدانید. در این مقاله، قصد داریم شما را با قوانین مهم طراحی سایت آشنا کنیم.
قانون شماره 1: کاربران خود را بشناسید
اگر دقت کنید، متوجه میشوید که کاربران وب سایت، از نظر رفتاری شبیه مشتریان فروشگاه هستند. آنها نگاهی به صفحات وب میاندازند، آنها را به بالا و پایین میبرند و بر روی لینکهایی کلیک میکنند که به نظر خودشان مفید یا جالب هستند. با این حال، اگر صفحه جدید، نتواند انتظارات آنها را برآورده کند، آنها بلافاصله، روی دکمه بازگشت کلیک میکنند و فرآیند جست و جوی خود را در صفحات دیگر سایت شما ادامه میدهند. در بدترین حالت، آنها سایت شما را ترک کرده و عملیات جست و جو را در وب سایتهای دیگر ادامه میدهند. خلاصه این که بخش قابل توجهی از صفحه وب شما را نادیده میگیرند. در رابطه با قانون شماره 1، لازم است به این نکات نیز توجه کنید:
• کاربران به کیفیت و اعتبار سایت اهمیت میدهند
کیفیت و اعتبار، دو ویژگی مهمی هستند که برای کاربران بسیار مهم هستند. اگرچه ضعف در طراحی سایت و وجود تبلیغات زیاد در آن، باعث سلب توجه کاربران اینترنت میشود، اما اگر کیفیت محتوای سایت شما بالا باشد، آنها نیز با این دو موضوع کنار خواهند آمد. به همین خاطر است که وب سایتهایی که طراحی چندن خوبی ندارند، با تولید محتوای با کیفیت، در بالای صفحه نتایج جست و جوی گوگل قرار گرفته و ترافیک زیادی را دریافت میکنند. بنابراین، اگر امور طراحی وب سایت خود را به شرکتهای فعال در این حوزه سپردهاید، طرحی که برای شما تولید میکنند، حتماً باید محتوای شما را پشتیبانی کند.
• کاربران به محتوای صفحه، به طور سطحی نگاه میکنند
همانطور که قبلاً هم گفتیم، کاربران محتوای سایت شما را نمیخوانند، بلکه صرفاً به طور سطحی به آن نگاه میکنند. آنها صرفاً با جست و جوی بعضی از انکرتکست ها یا نقاط ثابتی که آنها را در محتوای صفحه شما جا به جا میکند، صفحه وب شما را تحلیل خواهند کرد. با استفاده از هیت مپ یا نقشههای حرارتی میتوانید پی ببرید کاربران چطور محتوای سایت شما را خواندهاند. هیت مپ، به دادههای گرافیکی و رنگی گفته میشود که با کمک آن میتوانید رفتار کاربران را زیر نظر بگیرید. بر اساس نتیجه تحقیق گروه نیلسِن نورمن، کاربران آنلاین، محتوای متنی را با یک الگوی F شکل میخوانند.
• کاربران، صبور نیستند
با وجود گزینههای زیادی که پیش روی کاربران اینترنت قرار دارد، اکثر آنها افراد بی حوصلهای هستند و از آن بدتر این که باید نیازهایشان در اسرع وقت برآورده شود. یعنی اگر خواستههای آنها را برآورده نکنید، آنها هم وب سایت شما را ترک کرده و به سراغ صفحات دیگر میروند.
• کاربران به دنبال استفاده هر چه راحتتر از سایت هستند
اصولاً کاربران حس درونی خودشان را دنبال میکنند و اهمیتی به خواندن اطلاعاتی که طراح سایت در اختیارشان قرار داده است، نمیدهند. بر اساس نظر استیو کروگ که مهندس اطلاعات بوده و در زمینه تجربه کاربران تخصص دارد، «کاربران صرفاً به دنبال راحتی در استفاده از اینترنت هستند و تا زمانی که بتوانند از سایت شما و امکانات آن به راحتی استفاده کنند، حاضر هستند از سایت شما دیدن کنند. در این میان، برای آنها نحوه کار سایت نیز اهمیتی ندارد.
• کاربران میخواهند کنترل مرورگر را خودشان در دست داشته باشند
معمولاً کاربران دوست دارند بدون این که عاملی برایشان مزاحمتی ایجاد کند در کل سایت حرکت کنند. بنابراین اگر پنجرههای جدید، ناگهان ظاهر شوند برای آنها آزار دهنده بوده و از نظرشان یک ایراد بزرگ به حساب میآید. بنابراین امکان باز کردن لینکها در پنجرههای جدید مرورگر، را باید هر چه سریعتر متوقف کنید. همچنین با قرار دادن دکمه بازگشت، به آنها اجازه دهید به محلی که در ابتدا بودهاند، بازگردند.
• کاربران اولین گزینه منطقی را انتخاب میکنند
کاربران به جای این که به دنبال انتخابهای بهینه یا پیدا کردن اطلاعات در کمترین زمان ممکن باشند، عموماً اولین گزینه منطقی را انتخاب میکنند. آنها صفحات وب را به صورت خطی مرور نمیکنند. بلکه وقتی لینکی را پیدا کنند که به نظر خودشان مفید باشد و آنها را به مطلب مورد نظرشان نزدیک کند، به سرعت بر روی آن کلیک میکنند. بنابراین اگر این روزها مشغول بهینه کردن سایت خود برای بازدیدکنندگان هستید، بدانید که قدم بزرگی برای راضی کردن کاربران برداشتهاید.
قانون شماره 2: تمرکز خود را معطوف به دیده شدن بیشتر امکانات سایت قرار دهید
در طراحیهای جدید وب، غالباً شرایطی را فراهم میکنند که کاربران به راحتی بتوانند درخواست مورد نظر خود را عملی کنند که به اصطلاح به آن 1-2-3-done-steps می گویند. به این منظور، امکاناتی را در سایت قرار میدهند که برای کاربر جذاب باشد. مثلاً از دکمههای بزرگ و جلوههای بصری برای جلب توجه کاربران استفاده میکنند. اگرچه طراحهای سایت اغلب به خاطر قرار دادن این امکانات، مورد انتقاد قرار میگیرند، اما اگر از بُعد طراحی سایت به آنها نگاه کنیم، متوجه میشویم که چندان هم بد نیستند. در حقیقت، دستورالعملهای جذابی که آنها برای راحتی کاربران در نظر گرفتهاند، بسیار مؤثر بوده و باعث میشوند بازدیدکنندگان تمایل به دیدن محتوای سایت شما داشته باشند. شما با استفاده از این ویژگیهای ساده و جذاب، میتوانید ساختار قابل قبولی برای سایت خود ایجاد کنید. طراحی سایت شما باید به صورتی باشد که همه دکمههای ناوبری در همان نگاه اول در معرض دید کاربر باشد. همچنین رنگها نیز باید برای آنها جذابیت داشته باشد. یکی از روشهای مؤثری که در طراحی سایت میتوانید به کار بگیرید این است که از تم رنگ هماهنگ استفاده کرده و از به کاربردن رنگهای متعدد در سایت خودداری کنید. در این صورت بازدیدکنندگان سایت نیز تمرکز خود را بر محتوای سایت قرار خواهند داد. در صورت تمایل برای به کار گیری رنگهای متضاد، از آنها برای تمایز بین بافت (کانتکست) سایت و پس زمینه آن استفاده کنید. فراموش نکنید که هدف شما، این است که کاربران امکانات موجود در سایت را به راحتی مشاهنده کنند. این مساله، یکی از اصول اساسی در طراحی درست رابط کاربری است. دست یابی به این هدف بستگی به خود شما دارد، اما در عین حال محتوای شما باید به صورتی باشد که کاربر به خوبی آن را درک کرده و از طرفی در تعامل با این نوع سیستم، احساس راحتی کند.
قانون شماره3: طرح سایت شما باید همیشه ساده باشد
اصولاً هر چیز پیچیدهای اعم از گجت ها تا وب سایت و اپلیکیشن ها، باعث سردرگمی کاربران خواهند شد. بنابراین لازم است همیشه به دنبال ارائه طرحی ساده برای وب سایت خود باشید. به خاطر داشته باشید که اگرچه کاربران، سایتهایی که طرحهای خوبی داشته باشند و به لحاظ زیبایی شناختی جذاب باشند را میپسندند، اما هدف اصلی آنها از ورود به سایت شما نگاه کردن و لذت بردن از طرح آن نیست. در حقیقت، کاربران به دنبال پیدا کردن اطلاعات یا محصول و خدمات مورد نظر خود هستند. به همین خاطر تلاش کنید در طراحی سایت خود، همیشه به سادگی و واضح بودن عناصر سایت توجه داشته باشید تا کاربران نیز بتوانند به راحتی از بخشهای مختلف آن بازدید کنند. هِدِر، فوتر و محتوای سایت باید به راحتی قابل تشخیص باشند. همچنین منوها نیز باید خوانا بوده و جا به جا شدن در بخشهای مختلف آن به راحتی انجام گیرد. همین شرایط را باید برای منوهای فرعی و همه لینکها نیز رعایت کنید. اگر از آیکون استفاده میکنید، مطمئن شوید که اطلاعات را به وضوح به کاربران منتقل میکند و باعث گیج شدن آنها نشده است.
از نظر کاربران، بهترین طرح سایت، طرحی است که در آن از تبلیغات یا هر عامل دیگری که در کار خواندن محتوا خلل ایجاد کند، استفاده نشده باشد. برخی از کاربران ترجیح میدهند پستهای وبلاگهایی را بخوانند که تمام اطلاعات را در یک صفحه ارائه کرده باشند نه این که کاربر برای پیدا کردن اطلاعات بیشتر، ناچار باشد روی دکمه "Next" کلیک کند.
پاسخ به نظر