دلایل کاهش رتبه سایت در گوگل
«کیفیت پائین» در گوگل به چه معنا است؟
گوگل تاریخچهای از دسته بندی سایتها داشته و موجودیت آنها را تعیین میکند. موجویت سایت شما هر چه باشد، قطعاً دوست ندارید، برچسب «کیفیت پائین» بر آن زده شود و الگوریتمهای گوگل یا ارزیابهای انسانی رتبه آن را تنزل دهند. اگرچه ارزیابهای دستی، تأثیر مستقیمی بر رتبه بندی شما ندارند اما باید از انجام هر کاری که باعث میشود گوگل سایت شما را کم کیفیت تلقی کند، خودداری کنید. اگر پس از ایجاد سایت، از راههای متداول و قانونی به دنبال بالا بردن رتبه آن در گوگل هستید، در نتیجه، انتظارات گوگل را برآورده کردهاید. در راهنمای Quality Rater، قوانین مربوط به سئو و بهینه سازی سایت آمده است.
نقل قول: «صفحات کم کیفیت باعث عدم رضایت کاربران میشوند. این صفحات فاقد عناصری هستند که به آنها در کسب هدف مورد نظرشان کمک میکند». Google 2017
گوگل به چه دلیل رتبه سایتها را تنزل میدهد؟
در برخی موارد، گوگل دلایل کافی برای از کار انداختن سایت دارد و در این زمینه به ارزیابهای کیفی خود دستور این کار را میدهد. در این جا به چند مورد از این دلایل اشاره میکنیم:
- وقتی محتوای اصلی سایت کافی نباشد
- وقتی محتوای اصلی سایت بی کیفیت باشد
- وقتی سایت فاقد E-A-T (حرف اول کلمههای expertise, authoritativeness, trustworthiness به معنای تخصص، داشتن اعتبار و قابل اعتماد بودن) باشد
- سو شهرت سایت
صفحات کم کیفیت کدامند؟
وقتی بحث از تعریف صفحات کم کیفیت میشود، گوگل بیشتر بر محتوای اصلی (MC) یک صفحه تأکید دارد.
محتوای اصلی (MC)
از نظر گوگل، حیات یک سایت تا حد زیادی بستگی به محتوای اصلی آن دارد، بنابراین وجود یکی از شاخصهای زیر، صفحه را در زمره صفحات کم کیفیت قرار میدهد.
- کیفیت محتوای اصلی پایین باشد.
- محتوای اصلی به نسبت هدف صفحه کم باشد.
- مقدار اطلاعات ارائه شده در وب سایت ناچیز باشد.
محتوای اصلی وب و تجربه کاربری نامطلوب
وجود اطلاعات نادرست در یک صفحه باعث کاهش کیفیت محتوای اصلی آن میشود. این امر به نوبه خود باعث تنزل رتبه سایت در گوگل خواهد شد. به علاوه وجود تبلیغات popover (کلماتی که دو خط آبی از زیر آنها رد شده است) خوانش محتوای اصلی را دشوار میسازد. این امر در نهایت تجربه کاربری نامطلوب را به همراه دارد.
صفحاتی که خود عامل ایجاد تجربه کاربری ناخوشایند هستند. مثلاً برخی از آنها سعی میکنند نرم افزارهای مخرب را برای کاربر دانلود کنند. این صفحات نیز با وجود ارائه تصاویر مناسب برای کوئری (درخواست کاربر) از نظر رتبه بندی در جایگاه پائینی قرار خواهند گرفت.
طراحی نادرست محتوای سایت و تأثیر آن بر رتبه بندی گوگل
اگر صفحهتان طراحی ضعیفی دارد، سعی کنید آن را بهبود بخشید. از خودتان بپرسید آیا طراحی سایت عمداً به صورتی است که توجه کاربر را از محتوای اصلی سایت منحرف کند؟ در این صورت، باید منتظر تنزل رتبه خود در گوگل باشید. در مواردی، طرح صفحه کمبودهایی دارد. مثلاً چیدمان صفحه یا استفاده از فضای خالی، توجه کاربر را از محتوای اصلی منحرف کرده و در نتیجه استفاده از آن را برای او غیرممکن میسازد.
فقدان کارشناس برای ارزیابی محتوای اصلی
باید مشخص کنید که چه کسی مسئولیت محتوای وب سایت یا محتوای صفحهای که ارزیابی میکنید را به عهده دارد. آیا آن شخص یا سازمان از دانش تخصصی کافی برای موضوع مورد نظر برخوردار است یا نه. در صورت فقدان تخصص، اعتبار و قابلیت اعتماد، رتبه صفحه تنزل خواهد کرد.
در صورتی که در برخی از متون تخصصی (مثلاً پزشکی یا بورس) مشخص شود که نویسنده فاقد دانش و مهارت کافی است، مجدداً سایت از نظر رتبه بندی، در جایگاه پایینی قرار خواهد گرفت. مقالههای تخصصی از این دست در زمره YMYL (مخفف: Your Money, Your Life) قرار میگیرند چون در آنها بحث زندگی و سرمایه مالی فرد مطرح است.
در صورتی که نویسنده صفحه یا وب سایت دانش تخصصی کافی برای موضوع مورد بحث در صفحه را نداشته باشد یا وب سایت در آن زمینه فاقد اعتبار یا اعتماد پذیری کافی باشد و به عبارت دیگر وب سایت یا صفحه واجد E-A-T نباشد، تنزل رتبه سایت دور از انتظار نخواهد بود.
بعد از بررسی محتوای صفحه، موارد زیر بیشترین نقش را در تعیین کیفیت یک وب سایت خواهند داشت.
محتوای ثانویه ضعیف
در این جا مواردی که مصداق ضعیف بودن محتوای ثانویه سایت به حساب میآیند را بررسی میکنیم:
محتوای ثانویهای که برای کاربر مفید نباشد یا باعث منحرف شدن تمرکز او شود. این نوع از محتوا بیشتر از آن که نیاز کاربر را برطرف کنند، برای خود وب سایت مفید هستند. همین موضوع باعث تنزل رتبه سایت خواهد شد.
صفحه فاقد محتوای ثانویه کارآمد باشد.
در وب سایتهای بزرگ، محتوای ثانویه، یکی از عناصر اولیهای است که به کاربر برای کشف وب سایت و یافتن محتوای اولیه یا اصلی کمک میکند. فقدان محتوای ثانویه کاربردی در وب سایتهای بزرگ که محتوای زیادی دارند، خود دلیل تنزل سایت در رتبه بندی گوگل میشود.
تبلیغاتی که باعث منحرف کردن حواس بازدیدکننده میشوند
مثلاً در وب سایتی که کسب و کار فروش لباس مردانه را دنبال میکند، تبلیغ لباس نوزاد چندان بی ربط نیست، اما مثلاً تبلیغ آخرین مدل بنز قطعاً باعث پرت شدن حواس بازدیدکننده میشود. همین موضوع، رتبه سایت را تنزل خواهد داد.
رسیدگی به امور داخلی وب سایت
در صورتی که آپدیت، نگه داری و تعمیرات سایت به درستی انجام نشده باشد، کاهش رتبه سایت در گوگل دور از انتظار نخواهد بود.
نظرات منفی کاربران در مورد یک صفحه
سوء شهرت صفحه باعث تنزل رتبه به خصوص در صفحات YMYL میشود.
پائین ترین رتبه
وقتی گوگل تصمیم به تنزل رتبه شما بگیرد، ابتدا فهرستی از تمام دلایلی که باعث افت رتبه شما شده است ارائه خواهد کرد. در این جا به برخی از این موارد اشاره میکنیم. هر کسی که با دستور العمل Google Webmaster آشنایی داشته باشد از عواملی که باعث سقوط رتبه سایت در گوگل میشود، اطلاع دارد:
فقدان صفحات یا وب سایتهای هدف: گاهی اوقات تعیین هدف واقعی صفحه کار دشواری است.
صفحات موجود در وب سایتهای YMYL که فاقد اطلاعات مربوط به وب سایت است یا اطلاعات آن کافی نیست.
صفحات یا وب سایتهایی که تنها با هدف کسب درآمد ایجاد شدهاند اما هدف آنها رفع نیازهای کاربران نیست.
صفحاتی که کیفیت محتوای اصلی آنها پایین یا بسیار پائین است.
اگر فقدان محتوای اصلی در یک صفحه آگاهانه باشد، پائین ترین رتبه به آن داده میشود. اصولاً چرا صفحهای که فاقد محتوای اصلی است باید در وب وجود داشته باشد؟ این نوع صفحات معمولاً فاقد هدفی برای صفحه خود هستند یا صفحات قلابی در آن گنجانده شده است.
آن دسته از صفحات وب که از روی عمد، محتوای بسیار ناچیزی در آنها قرار داده شده است یا محتوای آن به هیچ وجه با هدف کاربر همخوانی ندارد، به طور کل باید در دسته صفحات بی محتوا قرار داده شوند.
صفحاتی که عمداً فاقد محتوای اصلی هستند، پائین ترین رتبه گوگل را خواهند گرفت.
نکته مهم: اگر همه یا بخش عمدهای از محتوای اصلی یک صفحه به صورت کپی شده باشد، یعنی برای تولید آن، زمان، تلاش و دانش تخصصی صرف نشده باشد یا مدیریت و گزینش دستی (manual curation) برای آن صورت نگرفته و به ارزش افزوده برای کاربران توجهی نشده باشد، در نتیجه آن صفحه از نظر رتبه بندی گوگل، در سطح پائینی قرار خواهد گرفت، حتی اگر تولید کننده سعی کرده باشد با ارجاع محتوای آن به منبعی دیگر تلاش در معتبر نشان دادن آن داشته باشد.
صفحات موجود در وب سایتهای YMYL (صفحات تراکنشی پول یا زندگی شما) که اطلاعات وب سایت آنها ناقص است یا کلاً فاقد اطلاعات است.
صفحات موجود در وب سایتهای متروک، هک شده یا معیوب
صفحات یا وب سایتهایی که در تولید آنها از دانش تخصصی استفاده نشده است یا صفحاتی که کاملاً غیر قابل اطمینان، نامعتبر، غیر دقیق یا گمراه کننده باشند.
صفحات یا وب سایتهای آسیب زننده یا مخرب
وب سایتهایی که به لحاظ اعتبار و شهرت، در وضعیت بسیار بدی هستند. همچنین صفحاتی که دستور العمل کیفیت وبمستر گوگل (Google Webmaster Quality Guildelines) را نقض کرده باشند. سرانجام پائین ترین رتبه به سایتهایی تعلق خواهد گرفت که ویژگیهای کیفی بسیار ضعیفی دارند یا فقدان یکی از ویژگیهای کیفی صفحه، شما را درباره هدف واقعی صفحه دچار تردید خواهد کرد.
وب سایتهایی که به تعمیر و نگه داری آنها توجهی نشده است
نقل قول : «گاهی اوقات به نظر میرسد یک وب سایت کمی مورد بی توجهی قرار گرفته است: از جمله این که لینکهای خراب از روی سایت برداشته نشدهاند، تصاویر به درستی بارگذاری نمیشوند، محتوا قدیمی بوده و به روز رسانی نشده است. در صورتی که وب سایت به درستی به روز رسانی نشده باشد و متناسب با هدفی که دنبال میکند، به آن رسیدگی نشده باشد در نتیجه رتبه پایینی به آن تخصیص داده خواهد شد.
صفحات معیوب یا از کار افتاده در دسته صفحات کم کیفیت قرار خواهند گرفت
گوگل توصیههای شفافی درباره نحوه ایجاد صفحه خطای 404 ارائه کرده است:
به کاربران آشکارا اعلام کنید صفحهای که جست و جو کردهاند، پیدا نشده است.
از زبانی دوستانه و جذاب استفاده کنید.
ظاهر و فضای صفحه 404 شما (از جمله جهت یابی آن) باید شبیه سایر قسمتهای سایتتان باشد.
به مقالات یا پستهایی از سایت که در نظر خوانندگان محبوبتر بودهاند و نیز صفحه اصلی سایتتان لینک بدهید.
شرایطی را فراهم کنید که در صورت خراب یا معیوب بودن لینک، کاربران به شما گزارش دهند.
مطمئن شوید که وقتی کاربر درخواست دسترسی به صفحه مفقود شدهای را داده است، سرور وب شما کد استاتوس 440 HTTP واقعی را نشان داده است.
پاسخ به نظر