بهترین طراحی برای صفحات وب چیست؟
کاربران متنها را چگونه مطالعه میکنند؟
محتوایی که در یک صفحه وب، اپ یا حتی در یک متن مکتوب نوشته شده است اغلب مواقع توسط مردم به طور کامل خوانده نمیشود. مردم به جای اینکه متن را کلمه به کلمه بخوانند، بر آن نگاهی کلی میاندازند، چون تجربه آنها از وبسایتهای مختلف نشان داده است که نگاه کلی میتواند همان میزان ارزش را برای آنها به همراه بیاورد بدون اینکه تلاش و وقت زیادی را صرف خواندن کامل متن کند. بنابراین، متنی که ما برای محتوای سایت خود مینویسیم باید انجام این مرور کلی را برای کاربر راحتتر سازد. ظاهر متن و نحوه قرار گرفتن اجزای آن نقش مهمی در مرور کلی آن توسط کاربر ایفا میکند. اگر چیدمان صفحه به کاربر اجازه دهد که سریعاً اطلاعات لازم و مرتبط به نیازهایش را شناسایی کند، کاربر نیاز به صرف تلاش زیادی نداشته و میتواند سریعاً به هدف خود برسد. اما اگر چیدمان صفحه به گونهای نباشد که اطلاعات مهم را برجسته نماید، کاربر ممکن است اطلاعات مهم را نبیند و در نهایت هم سایت را ترک کند. در این مقاله به نحوه انجام این نگاه کلی و بهترین چیدمان برای صفحه وب میپردازیم.
الگوی اسکن کیک لایهای چیست؟
اسکن یا همان مرور کلی با الگوی کیک لایهای به این معنا است که عنوانها و زیرعنوان های متن توسط خواننده دیده میشوند و گهگاه نیز خواننده به خود متن اصلی نگاه میکند. اگر به یک نقشه که از الگوی نگاه کردن به این بخشها تهیه شده است نگاه کنید، میبینید که نقاطی که دیده میشوند شکلی مانند یک کیک لایهای را تشکیل میدهند: یک لایه کیک، یک لایه خامه و به همین ترتیب تا آخر). به جز خواندن کلمه به کلمه، این سبک مرور کلی، مؤثرترین راه برای مرور صفحات است چون اکثر مواقع باعث میشود که خواننده اطلاعاتی را که به دنبال آن است (در صورتی که در صفحه موجود باشد) پیدا کند.
چگونه زیرعنوان های مناسب برای مرور کلی متن بنویسیم؟
همانگونه که ذکرشد الگوی کیک لایهای مؤثرترین و سریعترین راه مرور کلی متن است. اما مردم تنها میتوانند در صورتی از این الگو استفاده کنند که بتوانند زیرعنوان ها را به راحتی پیدا کنند و زیر عنوانها هم به خوبی کل متن مربوط به آن را خلاصه کرده باشد. بنابراین طراحان چگونه میتوانند زیرعنوانهایی ایجاد کنند که این دو مزیت را برای کاربر به همراه داشته باشند؟
دستورالعملهای بصری برای زیرعنوان های مؤثر
دو عنصر مهم در طراحی بصری زیرعنوان ها وجود دارد:
- نشانه گذاری زیرعنوان ها به گونهای که نسبت به اجزای دیگر متن برجستهتر باشند و این برجستگی قابل پیش بینی و منسجم باشد.
- مشخص کردن اینکه کدام قسمت از متن مربوط به آن زیرعنوان است
میتوان با استفاده از بسیاری از افکتهای بصری متن، زیرعنوان را برجسته کرد. به عنوان مثال:
- رنگ متفاوت
- ندازه بزرگتر
- فونت متفاوت
- افکتهایی مانند پررنگ کردن، سایهدار کردن، یا زیر متن خط کشیدن (اما تنها از خط زیر متن در صورتی استفاده کنید که زیرعنوان یک هایپرلینک نیز باشد)
- ترکیبی از افکتهای مختلف که در بالا ذکر شد.
مراقب باشید که زیرعنوانها را بیش از حد روشنتر یا بزرگتر از متن اصلی طراحی نکنید چون ممکن است خواننده آن را تبلیغات در نظر بگیرد و نه بخشی از متن اصلی، که در نتیجه باعث نادیده گرفته شدن آن بخش میشود. برای اینکه بتوانید به بهترین چیدمان برای متن برسید، با طراحان مشورت کنید و طرحهای مختلف را امتحان کنید. سپس یک دستورالعمل بصری تهیه کنید و در آن نشان دهید که متن اصلی، زیرعنوان ها، عناوین صفحه و لینکها چگونه باید طراحی شوند.
محتوای زیرعنوان مؤثر چه ویژگیهایی باید داشته باشد؟
همانگونه که معماری اطلاعات (Information Architecture و به اختصار IA) وبسایت، ساختار کلی اطلاعات یک سایت را تعیین میکند، معماری ریز اطلاعات (mini-IA) که شامل عناوین و زیرعناوین میشود، ساختار اطلاعاتی یک صفحه را تعیین میکند. زیرعنوانها باعث میشوند که جستجو در متن راحتتر شود. زیرعنوانهای خوب به کاربران کمک میکنند تا مشخص کنند آیا یک بخش ارزش خواندن دارد یا خیر. تولیدکنندگان محتوا و ویراستاران باید به روشهای زیر محتوای متن را در سطوح مختلف بخش بندی کنند:
- اولویت بندی و مرتب کردن محتوا در صفحه: ترتیب متن را به گونهای تنظیم کنید که برای کاربر معنادار باشد.
- مختصر و مفید بودن مطالب: از محتوای اضافی خودداری کنید.
- بخش بندی: محتوا را به بخشهای مختلف تقسیم کنید مانند پاراگراف یا لیست. محتوای مرتبط را با هم قرار دهید.
وقتی این کارها را انجام دادید، کلماتی که در زیرعنوان ها به کار بردهاید را اصلاح کنید تا بیشترین بار اطلاعاتی را داشته باشند. زیرعناوین باید این ویژگیها را داشته باشند:
- تمامی موضوعات در آن بخش را توصیف کنند: از کلماتی استفاده کنید که تمامی متن مرتبط با زیر عنوان را خلاصه کند تا کاربران بدانند آن بخش در مورد چه موضوعی بحث میکند.
- تنها موضوع همان بخش را توصیف کند: به طور مختصر و مفید، تنها همان مفاهیمی را بیان کنید که در متن مربوطه بحث شدهاند. نباید زیرعنوان را آنقدر کلی بنویسید که به نظر برسد متن مربوط به آن موارد دیگری را نیز در بر میگیرد.
- از مهمترین کلمات متن استفاده کنید: کلماتی که بار اطلاع رسانی دارند میتوانند فوراً هدف زیرعنوان را به کاربر نشان دهند.
- قابل فهم باشد: از کلمات روشن و واضح استفاده کنید تا وقتی کاربر نگاهی کلی بر متن میاندازد، بتواند به سرعت معنای آن را درک کند.
تمامی صفحات را تقسیم بندی و برچسب گذاری کنید
صفحاتی که چیدمان سیستماتیک و منظم دارند راحتتر خوانده میشوند. در مقابل، صفحات بی نظم و غیرقابل پیش بینی، قابلیت خواندن سریع را ندارند. وقتی چیدمان صفحه متشکل از یک یا چند ستون متنی باشد، زیرعنوان ها به کاربر این امکان را میدهند تا به سرعت تعیین کند کدام متن مربوط به کدام زیرعنوان است. اما وقتی صفحه از یک فرمت غیرمعمول استفاده میکند، باید به روشنی نشان داد که کدام زیرعنوان مربوط به کدام بخش از متن است. صفحاتی که محتوای یکدست ندارند نیز میتوانند قابلیت مرور سریع را داشته باشند. به این منظور:
- محتواهای شبیه به هم را شناسایی کنید و نزدیک به هم قرار دهید.
- گروههای محتوا را از لحاظ بصری مشخص کنید. برای این کار میتوانید از یک سیستم گرافیکی یا نمودار شبکهای استفاده کنید که مرزها و پس زمینههای رنگی دور هر گروه دارد. یا بین هر گروه فاصله مناسبی قرار دهید.
- هر جا که مناسب باشد، هر گروه محتوا را با یک زیرعنوان شفاف، مجزا کنید.
وقتی صفحات به این روش طراحی شده باشند، کاربران میتوانند بخشها را با الگوهای کیک لایهای مرور کنند و بخشهایی از متن را بیابند که مشخص میکند محتوا در چه موردی است. برای اینکه متن شما قابلیت خواندن سریع را داشته باشد، ظاهر زیرعنوان باید با ظاهر متن متفاوت باشد. همچنین، فاصله بین بخشهای مختلف متن نیز باید یکسان باشد تا متن قابلیت پیش بینی خود را از دست ندهد.
در نهایت اینکه گروه بندی محتوا و قرار دادن زیرعنوان های شفاف و توصیفی که نسبت به دیگر بخشهای متن متمایز و برجسته باشند میتواند کارایی محتوا را به میزان چشمگیری افزایش دهد. به این دلیل که این نوع از چیدمان صفحه از الگوی خوانش کیک لایهای پشتیبانی میکند که کارایی مطالعه کاربر را افزایش میدهد و او را قادر میسازد تا به سرعت محتوایی که بیشتری ارتباط با خواسته او دارد را شناسایی نماید. بنابراین، با انتخاب بهترین چیدمان برای متن صفحات وبسایت خود، میزان مفید بودن محتوا برای کاربر را افزایش داده و از مزایای بیشمار آن بهرهمند شوید.
پاسخ به نظر