نحوه استفاده از تگ کانونیکال و تاثیر آن در سئو
تگ کانونیکال
در این مقاله به یکی از موضوعات مهم در بحث سئو و بهینه سازی یعنی عنصر لینک rel=”canonical” خواهیم پرداخت. تگ کانونیکال به گوگل کمک میکند تا بتواند سریعتر مطالب مفید را از میان مطالب تکراری و شبیه به هم تشخیص دهد. با قرار دادن تگ کانونیکال در یک صفحه، گوگل به آدرسی که تگ داخل آن قرار گرفته توجه کرده و آن را در نتایج جست و جو ایندکس میکند.
گوگل قطع دسترسی خزنده وب به محتوای تکراری را توصیه نمیکند
گوگل به کاربران توصیه میکند با استفاده از فایل robots.txt یا روشهای دیگر به دنبال قطع دسترسی خزنده وب نباشند. اگر امکان خزیدن موتورهای جست و جو در محتوای تکراری وجود نداشته باشد، آنها نمیتوانند به طور خودکار بفهمند که این URLها محتوای یکسانی را نشان میدهند. به همین خاطر، ناگزیر آنها را به صورت صفحات متفاوت و منحصر به فردی نشان خواهد داد. راه حل بهتر این است که به موتورهای جست و جو اجازه خزیدن در URL ها را بدهید اما در عین حال با استفاده از عنصر لینکrel=”canonical”، ابزار کنترل پارامتر URL یا ری دایرکت های 301، تکراری بودن آنها را نشان دهید.
گوگل تا زمانی که متوجه شود هدف محتوای تکراری، فریب دادن گوگل و دستکاری در نتایج موتور جست و جو است وارد عمل نمیشود
اگر سایت شما درگیر موضوع محتوای تکراری بوده و به توصیههای بالا عمل نمیکنید، گوگل نسخهای از محتوای شما را انتخاب و در موتور جست و جو نشان خواهد داد. بهتر است به جای بلاک کردن محتوای تکراری، مقدار آن را در سایت خود کاهش دهید. به نظر میآید که بهترین راهکار مدیریت هر مسأله این است که برای هر موقعیت، تصمیم جداگانهای بگیریم. اگر محتوای سایتهای دیگر را استفاده میکنید، میتوانید دسترسی گوگل به سایت خود را قطع کنید اما هیچ گاه مانع از خزیدن گوگل در محتوای اختصاصی خودتان نشوید.
چگونه از عناصر لینک کانونیکال به درستی استفاده کنیم؟
گوگل استفاده از عنصر لینک کانونیکال را نیز برای کاهش محتوای تکراری و مشکلات ناشی از آن توصیه میکند، زیرا در حال حاضر لینک کانونیکال، مؤثرترین ابزار موجود است. بر اساس اعلام گوگل اگر محتوای چندین صفحه از سایت شما تقریباً تکراری باشد، میتوانید به طرق مختلف URL مورد نظر خود را به گوگل معرفی کنید. این کار در اصطلاح کانونیکالیزاسیون نام دارد. مت کاتس از بخش Google SEO، نکاتی را در مورد تگ rel=”canonical (یا به عبارت دقیقتر عنصر لینک کانونیکال) ارائه کرده است که سه موتور جست و جوی بزرگ فعلی از آنها پشتیبانی میکنند. شرکتهای گوگل، یاهو و مایکروسافت در اقدامی مشترک به دنبال کاهش محتوای تکراری در سایتهای بزرگ و پیچیده بودهاند که نتیجه آن تگ جدید کانونیکال است. در این جا یک نمونه از تگ کانونیکال را از وبلاگ مرکزی وبمستر گوگل برایتان انتخاب کردهایم:
فرآیند استفاده از تگ کانونیکال ساده بوده و برای انجام آن کافی است تگ لینک را در قسمت بالایی URL محتوای تکراری قرار دهید.
آیا صفحات باید حاوی عناصر لینک کانونیکال خود ارجاعی باشند؟
جان مولر در پاسخ به این سؤال میگوید: «توصیه میکنم که از این لینک کانونیکال خود ارجاعی استفاده کنید، زیرا گوگل از طریق آن متوجه میشود کدام صفحات را میخواهید ایندکس کنید یا این که URL هنگام ایندکس شدن باید به چه صورت باشد. حتی اگر وب سایت شما حاوی یک صفحه هم باشد، اشکال مختلف URL میتواند صفحه شما را در صفحه نتایج موتور جست و جو نشان دهد. مثل این که برخی از پارامترها را در انتهای URL نشان دهید، یا برخی از حروف آن را بزرگ و برخی را کوچک بنویسید یا ابتدای URL، از www استفاده کنید یا نکنید. همه این موارد را میتوان با تگ rel canonical در دسترس گوگل قرار داد». در این قسمت از مقاله قصد داریم به برخی از سؤالات متدوال که درباره این تگ مطرح میشود، پاسخ دهیم:
rel=canonical یک hint است یا دایرکتیو؟
از نظر گوگل این تگ، یک hint است. گوگل هنگامی که میخواهد مرتبطترین صفحات را در صفحه نتایج جست و جوی خود نشان دهد، علاقه مندی شما و فاکتورهای دیگر را در نظر میگیرد.
آیا میتوان از یک مسیر نسبی همانند ? برای مشخص کردن کانونیکال استفاده کرد؟
بله، مسیرهای نسبی با تگ مشخص میشوند. همچنین اگر یک لینک
آیا لینک کانونیکال میتواند کپی دقیق محتوا نباشد؟
در این رابطه، گوگل وجود تفاوتهای جزئی مثلاً در نظم ترتیبی جدول محصولات را قابل قبول میداند. همچنین از آنجا که گوگل کار خزیدن در صفحات کانونیکال و تکراری را در زمانهای مختلف انجام میدهد، به همین خاطر گاهی اوقات با نسخههای متفاوتی از محتوای سایت شما روبه رو میشود که همگی آنها از نظر گوگل قابل قبول هستند.
اگر rel=”canonical” خطای 404 را نشان دهد، چه اتفاقی خواهد افتاد؟
در این موقعیت، گوگل به ایندکس کردن محتوای صفحه شما ادامه داده و از یک الگوریتم هیوریستیک برای یافتن لینک کانونیکال استفاده خواهد کرد. با این حال گوگل توصیه میکند که URL های موجود را به صورت کانونیکال مشخص کنید.
اگر rel=”canonical” هنوز ایندکس نشده باشد، چه خواهد شد؟
در این شرایط، گوگل همان کاری که در مورد محتوای عمومی وب انجام میدهد، برای این لینک هم انجام میدهد. به این معنی که به سرعت اقدام به یافتن و خزیدن در URL کانونیکال مورد نظر خواهد کرد.
اگر مقصدهای rel=”canonical” با یکدیگر متفاوت باشند، چه اتفاقی خواهد افتاد؟
با توجه به منعطف بودن الگوریتمهای گوگل، این موتور جست و جو میتواند زنجیرههای کانونیکال را دنبال کند. با این حال توصیه میکند که برای نشان دادن یک صفحه کانونیکال واحد، لینکها را به روز رسانی کنید. به این ترتیب، نتایج کانونیکالیزاسیون بهینه خواهد شد.
آیا از این تگ لینک میتوان برای نشان دادن یک URL کانونیکال در یک دامین کاملاً متفاوت استفاده کرد؟
بله، گوگل در حال حاضر عنصر لینک بین دامینیrel=” canonical” را نیز پشتیبانی میکند.
عناصر لینک کانونیکال، ممکن است از سوی گوگل نادیده گرفته شوند
به گفته جان مولر، گوگل لینکهایی که محتوای کاملاً یکسان یا زیاد مشابه نداشته باشند را میپذیرد. اما در مواردی که الگوریتمهای گوگل احتمال دهد مشابه لینکهای rel canonical در صفحات دیگری از وب وجود دارند، آن را نادیده خواهد گرفت.
آیا rel=”canonical” میتواند یک ری دایرکت باشد؟
بله، در این رابطه میتوانید URL ای که یک URL کانونیکال را ری دایرکت میکند، مشخص کنید. پس از آن گوگل مطابق معمول ری دایرکت را پردازش کرده و اقدام به ایندکس کردن آن خواهد کرد.
عناصر لینک کانونیکال را میتوان به صورت ری دایرکت در نظر گرفت
به گفته جان مولر( گوگل، 2018) به طور کلی اگر کانونیکالی از یک صفحه به صفحه دیگر داشته باشید که از نظر گوگل تأیید شده باشد و محتوای هر دو صفحه یکسان باشد و از طرفی لینکهای داخلی شما به کانونیکال جدید ارجاع داده شوند، در نتیجه گوگل آن را به صورت ری دایرکت تلقی خواهد کرد.
نکته: محتوای قدیمی سایت خود را ری دایرکت کرده و به صورت مقالههای جدید و به روز درآورید. به این ترتیب تعداد صفحات بی کیفیت و محتوای تکراری صفحهتان را کاهش داده و در عین حال عمق و کیفیت صفحاتی که میخواهید رتبه بندی شوند را افزایش دهید.
اگر ساختار سایتتان را تغییر دادهاید، از ری دایرکت های 301 (Redirect Permanent) در فایل htaccess خود استفاده کنید. به این ترتیب میتوانید به شکلی هوشمندانه کاربران، Googlebot و سایر نرم افزارهایی که در صفحات وب میخزند را ری دایرکت کنید.
پاسخ به نظر